Lions Mane Gummies : Joel Shannon, USA TODAY & The Associated Press

Dva slučaja otkrivena su u Kanadi nakon što su se putnici vratili iz Nigerije, prema vladi Ontarija.

Vlasti u Nizozemskoj lions mane gummies official rade na tome da utvrde ima li 61 osoba koja je bila pozitivna na COVID-19 nakon dolaska letovima iz Južne Afrike varijantu omikron. Češka je također otkrila sumnjivi slučaj omikrona kod osobe koja je boravila u lions-mane-gummies-official.top Namibiji, izvijestio je Guardian .

Talijan koji je prethodno poslovno putovao u Mozambik sletio je u Rim 11. studenog i vratio se u svoj dom u blizini Napulja. On i pet članova obitelji bili su pozitivni, a varijantu omikron potvrdila je bolnica Sacco u Milanu. Muškarac je bio cijepljen, rekao je talijanski nacionalni zdravstveni institut.

Vjerojatno već postoje neotkriveni slučajevi u SAD-u, rekao je dr. Eric Topol za USA TODAY, zabrinutost koju je izrazio predsjednički medicinski savjetnik dr. Anthony Fauci u subotnjem intervjuu za NBC .

"Još ga nismo otkrili, ali kada imate virus koji pokazuje ovaj stupanj prenosivosti i imate slučajeve povezane s putovanjem koje su već primijetili na drugim mjestima, kada imate ovakav virus, gotovo uvijek ići će posvuda", rekao je Fauci.

Fauci je nazvao odluku predsjednika Joea Bidena da ograniči putovanja iz Južne Afrike i drugih zemalja u regiji "razboritom" i poručio Amerikancima da ne paničare već da ovu varijantu shvate ozbiljno dok zdravstveni stručnjaci saznaju više o omikronu lions mane gummies site.

Također je pozvao na cijepljenje, dodajući da docjepljenja daju "vrlo, vrlo važnu prednost" u obrani od virusa, uključujući potencijalno opasne varijante.

Znanstvenici čekaju odgovore na ključna pitanja o varijanti omikron…

… Uključujući ključna pitanja koja ostaju bez odgovora.

Ashish K. Jha, dekan Škole javnog zdravstva Sveučilišta Brown, primijetio je tri metrike za procjenu potencijalnog učinka varijante u Twitter niti : je li nova varijanta prenosivija od trenutno prevladavajuće varijante, ako varijanta uzrokuje težu bolest i ako će prethodne infekcije ili cjepiva učiniti manje učinkovitima.

Sva ova pitanja ostaju uglavnom bez odgovora, iako je Jha rekao da je "super malo vjerojatno" da će varijanta učiniti cjepiva beskorisnima.

Stručnjaci kažu da će možda trebati tjedni da se sazna jesu li sadašnja cjepiva manje učinkovita protiv omikrona. Epidemiologinja Céline Gounder procjenjuje da bi za ovu odluku mogla biti potrebna oko dva tjedna.

Gounder je u temi na Twitteru rekao da znanstvenici još ne znaju kako se omikron može usporediti s deltom u smislu koliko je zarazan i njegovog razdoblja inkubacije.

Što se događa u Južnoj Africi dok se omikron širi?

U dva tjedna Južnoafrička Republika prešla je s niskih stopa prijenosa na brzi rast novih slučajeva lions mane gummies official website. Nagli porast slučajeva dogodio se nakon što je skupina infekcija među studentima u Pretoriji, jednom od glavnih gradova zemlje, narasla na stotine pa na tisuće, proširivši se na Johannesburg, najveći grad Južne Afrike.

Znanstvenici kažu da je nova varijanta vjerojatno odgovorna za čak 90% novih slučajeva, prema južnoafričkim zdravstvenim dužnosnicima.

Varijanta je također brzo zarazila mlade Južnoafrikance, odražavajući promjenu u demografskom profilu pacijenata s COVID-19.

"Mladi ljudi, u svojim 20-ima do malo iznad 30-ih, dolaze s umjerenom do teškom bolešću, a nekima je potrebna intenzivna njega", rekao je Rudo Mathivha, voditelj jedinice intenzivne njege u bolnici Baragwanath u Sowetu, na internetskom brifingu za novinare. Neki su cijepljeni, ali malo je potpuno cijepljenih, rekao je Mathivha.

Unatoč tome što je broj slučajeva u zemlji ostao relativno nizak s 2828 novih potvrđenih slučajeva u petak, Mathivha je pozvao bolnice da pripreme krevete za intenzivnu njegu u slučaju "najgoreg scenarija" da omikron ima sličan učinak kao delta.

Mathivha je također poticao cijepljenje. Trenutno je cijepljeno oko lions mane gummies official 40% odraslih Južnoafrikanaca, a stope cijepljenosti niže su među mlađim odraslim osobama.

Utjecaj Omicrona na cjepiva nije jasan, ali planovi za nepredviđene situacije se uvode

Zdravstveni stručnjaci rekli su da će vjerojatno proći tjedni prije nego što svijet dobije dobre podatke o tome kako omikron može smanjiti učinkovitost trenutnih cjepiva, ali Moderna je već najavila strategiju u tri točke za borbu protiv nove varijante.

Moderna kaže da njena strategija za odgovor na omikron uključuje tri opcije za poticanje cijepljenja protiv COVID-19, ako se varijanta pokaže problematičnom za trenutna cjepiva.

Tri opcije, prema priopćenju tvrtke u petak: pojačivač veće doze, injekcije koje se trenutno proučavaju i koje su osmišljene da "predviđaju mutacije poput onih koje su se pojavile u varijanti omikrona" i pojačivač specifičan za omikron — koji je već u radovima.

Andy Slavitt, koji je prethodno bio viši savjetnik Bidenove Bijele kuće za odgovor na COVID, rekao je u tweetu lions mane gummies da su i Moderna i Pfizer-BioNTech procijenili da bi se cjepivo za borbu protiv nove varijante moglo razviti za otprilike 3 mjeseca, uz neke regulatorne i logističke poteškoće pratiti.

"Ako počnemo početkom prosinca, nova cjepiva mogla bi biti dostupna do ljeta u većem dijelu svijeta", tvitao je Slavitt.

Više medijskih organizacija u petak je izvijestilo da Pfizer-BioNTech proučava novu varijantu i očekuje podatke za nekoliko tjedana. Ako bude opravdano, ciljano cjepivo moglo bi se razviti u roku od 6 tjedana i isporučiti u roku od 100 dana, stoji u izvješćima.

Johnson & Johnson također testira svoje trenutno cjepivo protiv omikrona, navodi CNBC .

Profesor Andrew Pollard, direktor Oxford Vaccine Group, rekao je za BBC Radio da je oprezno optimističan da će postojeća cjepiva protiv COVID-a biti učinkovita u prevenciji ozbiljne bolesti uzrokovane varijantom omikrona, dodajući da se čini da su mutacije u omikronu u sličnim regijama kao i mutacije u drugim varijantama .

"To vam govori da su unatoč tim mutacijama koje postoje u drugim varijantama cjepiva nastavila sprječavati ozbiljne bolesti dok smo prolazili kroz alfa, beta, gama i delta", rekao je Pollard, čiji je tim razvio cjepiva AstraZeneca. &quot lions mane gummies official website;Barem sa spekulativne točke gledišta imamo određeni optimizam da bi cjepivo i dalje trebalo djelovati protiv nove varijante ozbiljne bolesti, ali zapravo moramo lions mane gummies official pričekati nekoliko tjedana da se to potvrdi."

– Joel Shannon, USA TODAY & The Associated Press

S identifikacijom omikrona, predstoje li dodatna ograničenja putovanja?

Baš kad su se stvari poboljšale za zrakoplovne prijevoznike i ostatak turističke industrije, pojavila se još jedna varijanta COVID-19. Prva izvješća o varijanti omikrona odmah su izazvala ograničenja putovanja.

Sjedinjene Države, koje su 8. studenog ukinule zabranu putovanja koja je trajala pandemija iz desetaka međunarodnih zemalja, uključujući Južnu Afriku, u ponedjeljak će ponovno uvesti zabranu za strane državljane iz osam afričkih zemalja.

CDC je izdao upozorenje razine 4, najvišu, zbog "vrlo visokih" razina COVID-19, razine koja nosi oznaku "izbjegavajte putovanja". State Department, čija su savjetovanja o COVID-19 uglavnom jednaka onima CDC-a, također je podigao zemlje na razinu 4, što znači "ne putujte".

“Bit ćemo oprezni, pobrinuti se da nema putovanja ui iz Južne Afrike i šest drugih zemalja u toj regiji. Osim američkih državljana koji se mogu vratiti", rekao je Biden u petak.

Pročitajte više o tome što putnici trebaju znati o novim ograničenjima i potencijalnom utjecaju na putovanja u nadolazećim mjesecima ako se varijanta omikron brzo proširi svijetom.

– Dawn Gilbertson, USA TODAY

Doprinos: The Associated lions mane gummies site Press

Sigurnost Buffalo Billsa Damar Hamlin ostao je u kritičnom stanju u bolnici u utorak poslijepodne nakon što je kolabirao nakon naizgled rutinskog napada u utakmici protiv Cincinnati Bengalsa tijekom Nogometa u ponedjeljak navečer.

Medicinska epizoda 24-godišnjeg obrambenog beka dogodila se sa samo nekoliko minuta do kraja prve četvrtine kada se uhvatio u koštac sa širokim primačem Bengalsa Teejem Higginsom nakon što je dobio 13 jardi na stadionu Paycor. Ono što se zatim dogodilo bilo je sve samo ne rutina.

Igrači okupljeni oko Hamlina. Na teren je dovezeno vozilo hitne pomoći. Službenici su prekinuli utakmicu.

Bills je rano u utorak objavio da je Hamlin pretrpio srčani zastoj. NFL je za USA TODAY potvrdio da je AED (automatski vanjski defibrilator) korišten na terenu prije nego što je Hamlinov rad srca vraćen. Zatim je prebačen u Medicinski centar Sveučilišta Cincinnati lions mane gummies na daljnje testiranje i liječenje jer je bio pod sedativima i držao se za život.

Ali što je srčani zastoj i kako se to moglo dogoditi Hamlinu?

Izvještavanje Damara Hamlina: Sve što znamo o Hamlinovom kolapsu, srčanom zastoju u utakmici Bills vs. Bengals

Mišljenje: ESPN-ovo neposredno izvještavanje o situaciji u Damar Hamlinu u pravom tonu

Što je srčani zastoj? Što je commotio cordis?

Iznenadni srčani zastoj događa se kada srce naglo izgubi normalan ritam i prestane pumpati krv, prema Institutu za sport , dijelu sustava Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu. Ako se ne poduzmu hitne radnje, može doći do smrti ili ozbiljnog invaliditeta.

Obično je uzrokovan abnormalnostima srca, koje su često naslijeđene, ali mogu ostati nedijagnosticirane i neotkrivene.

Također je moguće da snažan udarac u prsa izazove srčani zastoj. Nazvan "commotio cordis", to je aritmički događaj uzrokovan iznenadnim tupim udarcem u prsa i viđa se uglavnom kod sportaša koji se bave sportom s projektilima, uključujući bejzbolske lopte, hokejaške pakove i lacrosse lopte, prema Korey Stringer institutu Sveučilišta u Connecticutu.

Srčani zastoj može lions mane gummies official proizaći i iz niza drugih stvari, rekao je u utorak za USA TODAYdr. Alex Jahangir , izvršni medicinski direktor Medicinskog centra za traumu, opekline i hitnu kirurgiju Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu.

"U slučaju nekih ljudi krvna žila se začepi u srcu jer nemaju dovoljno kisika. Neki ljudi dožive strujni udar. Neki dobiju metak u srce", rekao je Jahangir, koji je liječio profesionalne sportaše tijekom svoja gotovo dva desetljeća karijera.

"Način na koji srce pravilno kuca, postoji upaljač koji šalje električni signal srcu", rekao je. "Ako iznenada iz bilo kojeg razloga (kao) u ovom slučaju, primite iznenadni udarac i taj se upaljač ne zapali ili se pravilni ritam srca prekine – svaka srčana stanica fibrilira na nekoordiniran način."

Tada osoba više nema normalne otkucaje srca.

"Dobra stvar je u tome što u trenutku kada upotrijebite defibrilator – poput isključivanja i uključivanja TV-a, krv počinje teći i sve se vraća u normalu", rekao je Jahangir. "Čini se da su to učinili u ovom slučaju (za Hamlina)."

Koliko je rijedak srčani zastoj među sportašima?

Oko 1 ili 2 na svakih 100.000 sportaša svake godine doživi iznenadni srčani zastoj, prema Institutu za sport. Muškarci su u većem riziku od žena, a crni sportaši su u većem riziku od bijelih sportaša.

Rizik je veći u nogometu i košarci.

Procjene se razlikuju, ali prema Klinici Mayo, neka lions mane gummies official website izvješća sugeriraju da oko 1 od 50 000 do 1 od 80 000 mladih sportaša svake godine umre od iznenadnog srčanog zastoja.

Koji su dugoročni učinci srčanog zastoja?

Većina ljudi koji dožive srčani zastoj ne prežive, prema Grossman School of Medicine Sveučilišta u New Yorku , ali oni koji prežive izloženi su riziku od neuroloških posljedica i promjena fizičkog i psihičkog zdravlja.

Najčešća neurološka posljedica srčanog zastoja je hipoksično-ishemijska ozljeda mozga, koja može rezultirati oštećenjem neurona i smrću, prema NYU. Ozljeda – vodeći uzrok značajnog invaliditeta ili smrti nakon reanimacije – nazvana je po čimbeniku koji ju pokreće (nedostatak kisika ili hipoksija) i njezinom učinku na stanice. Javlja se kada se srce ponovno pokrene i rezultat je interakcije kisika, koji je vraćen u mozak, s visoko reaktivnim metabolitima koji se proizvode u mozgu lions mane gummies official tijekom srčanog zastoja.

Osim ozljede mozga, kod onih koji prežive postoji rizik od poremećaja svijesti, neurokognitivnih deficita i promjena u kvaliteti života.

Hamlinov pogon s igračkama dobio poticaj: GoFundMe dječji pogon s igračkama koji je stvorio Damar Hamlin dobio je ogroman poticaj nakon ozljede

Contents